preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login

QR code

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 157470
Ovaj mjesec: 1230
Danas: 62
Oglasna ploča
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MODELIRANJE RELJEFA PO PRINCIPU VIRTUALNE STVARNOSTI
Autor: Margareta Miloš, 25. 5. 2017.

     U okviru aktivnosti za Dan otvorenih vrata škole, a u svrhu poticanja učenika na drugačiji pristup onome što im je već poznato iz nastavnih sadržaja osnovne i srednje škole, profesorica Vesna Androić Hanžić odlučila se za međupredmetnu korelaciju i izradu modela prikazivanja reljefa po principu virtualne stvarnosti.

     Detaljnije modelu prikazivanja reljefa po principu virtualne stvarnosti pročitajte klikom na OPŠIRNIJE, a fotografije i video pogledajte na školskom Facebooku.


     Proces izrade započeo je na praksi u stolarskoj radionici, gdje su učenici I. razreda stolara Jovo Krizmanić, Domagoj Pezić i Karlo Vučinić, pod mentorstvom nastavnika Nikole Pleše,  izradili drvenu kutiju/pješčanik na pokretnom postolju s kotačićima. Na pješčanik su učenici  III. razreda instalatera grijanja i klimatizacije, pod mentorstvom nastavnika Darka Kovačevića, montirali podesive nosače za kameru i projektor.

     Za izradu pješčanika u kojem se modelira reljef po principu virtualne stvarnosti nabavljena je i kamera koja prati pokrete, a originalno pripada igraćoj konzoli Xbox360, te adapter za priključivanje kamere na računalo. Od ostalih materijalnih sredstava korišten je laptop na koji je instaliran  programski sustav Linux, besplatan softver za projiciranje reljefa, te projektor koji je povezan na računalo i Kinect kameru. 

     Učenici IV. razreda opće gimnazije Leon Kuserbanj i Iva Kozmač, uz pomoć i pod mentorstvom nastavnika Ivana Bire, odradili su informatički dio kalibracije i instalacije navedene opreme, a učenice III. razreda opće gimnazije Lucija Batinić i Lara Lovrić, pod mentorstvom profesorice Vesna Androić Hanžić, koja je bila koordinatorica cijeloga projekta, odradile su prezentacijski dio.

    Projekt će se koristiti prvenstveno u nastavi Geografije jer na zoran način približava fizičku geografiju, odnosno geomorfologiju i procese oblikovanja reljefa,  i to modeliranjem različitih reljefnih oblika, konkretnih područja uz geografsku kartu ili simuliranjem procesa koji djeluju na oblikovanje reljefa. A svi oni koji žele saznati više, na Informatici će moći detaljnije upoznati operacijski sustav Linux i kalibraciju, za što dosada nisu imali prilike, jer je kompletna instalacija smještena u specijaliziranoj učionici informatike br. 1.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju