preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login
Obrazovni programi

Društvene mreže

Kako oporaviti izbrisane poruke s Instagrama | Androidsis

Vijesti iz Doma

         O UČENIČKOM DOMU

               VIJESTI IZ DOMA

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 383612
Ovaj mjesec: 1636
Danas: 53
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
LJUDSKI SUNČANI SAT
Autor: Margareta Miloš, 22. 5. 2017.

     Ono što ovaj sat čini posebnim je to da pomoću svoga tijela i sjene, odnosno bez ikakvih drugih pomagala, jednostavno možete odrediti koliko je sati, pod uvjetom da je sunčan dan.

     Učenici iz svih gimnazijskih razreda - I.G: Tomislav Marenić, Luka Baretić,  Mihael Levanić, Ivan Havliček; II.G: Sara Belak, Nora Greidl, Dragana Popović, Ivana Sertić, Marijan Kovač; III.G: Sara Hinić, Ana Bambir, Lara Lovrić, Lucija Batinić, Lorena Posavac; IV.G:  Vlatka Bačvar, Sara Buhin, Karla Choudhury, Iva Kozmač, Mirna Mandić, Nina Misirača, Morana Vekić - izradili su horizontalni ljudski sunčani sat na točnim koordinatama i izračunima namijenjenima baš našoj lokaciji.

     Sve aktivnosti koordinirale su, usmjeravale i nadgledale profesorice fizike i geografije Suzana Batinić i Vesna Androić Hanžić.

     Detaljnije o sunčanom satu pročitajte klikom na OPŠIRNIJE, a fotografije pogledajte na školskom Facebooku: Sš August Šenoa Garešnica


     Sunčani sat se izrađuje za svaku geografsku lokaciju posebno, prema složenim matematičkim i fizičkim izračunima, kako bi pokazao točno vrijeme za svaku vremensku zonu (naša - srednjoeuropska + 1, u odnosu na London). Naša točna geografska koordinata je ucrtana pored sata. Mi se nalazimo na 45°34' (s.g.š.) sjeverno od ekvatora i 16° 56' (i.g.d.) istočno od početnog meridijana. Sunčev sat je povezan s reprodukcijama Sunca i planeta Sunčevog sustava, koji su prikazani  u proporcionalno umanjenim veličinama (planeti, ne Sunce). Udaljenosti među njima nisu proporcionalne jer to nije bilo moguće.

     Dva su osnovna dijela sunčevog sata: brojčanik prikazan arapskim brojevima, narančasto za ljetno računanje vremena i plavo za zimsko računanje vremena te dio sata koji prikazuje mjesece u godini koji su označeni rimskim brojevima. Svako godišnje doba oslikano je prepoznatljivim sličicama. Svatko tko želi saznati koliko je sati treba stati na sličicu uz tekući mjesec, a „kazaljka“ sunčanog ljudskog sata je sjena promatrača koja pokazuje na broj (u ljetnom ili zimskom računanju vremena)s kojega se onda jednostavno samo pročita koliko je sati. Sat je prvi puta predstavljen osmašima na Dan otvorenih vrata 5. svibnja 2017.

     Za izradu preciznoga sunčeva sata bilo je potrebno mnogo učeničkog truda i rada te ovim putem molimo sve građane i ostale posjetitelje, koji se nađu u blizini, da ga ne uništavaju hodanjem neprikladnom obućom koja može ostaviti trag na obojanom betonu, vožnjom bicikla preko sunčeva sata i okolnog prikaza svemira, a posebice neka ne prelaze automobilima preko sunčeva sata ili parkiraju na istom.

     Ciljevi ove aktivnosti bili su: stjecanje praktičnih znanja o geografskoj orijentaciji, gibanju Zemlje oko svoje osi i oko Sunca, stjecanje praktičnih znanja o geometriji, aktivno uključivanje učenika u sve faze fizičke izrade sata po dobivenom nacrtu te aktualizacija i poticanje interesa za geografiju i fiziku kod učenika osnovne i srednje škole, ali i svih građana u prolazu.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
NOVI PROGRAM

NOVI PROGRAM

ZANIMANJE

GRAFIČKI TEHNIČAR

 

Srednje obrazovanje za grafičkog tehničara traje 4 godine.

 

  • Osiguran smještaj u  Učeničkom domu
  • Osigurana praktična nastava u tvrtki Bakrotisak d.d.
  • Mogućnost nastavka školovanja uz stipendiranje najboljih učenika

Iskoristite mogućnost kvalitetnog smještaja u Učeničkom domu i prednosti koje pruža mali grad: blizina škole, Učeničkog doma i mjesta obavljanja praktične nastave.

Prijave za program grafičkog tehničara su otvorene u aplikaciji Upisi.hr do 10. srpnja u 12.00 sati. Svi učenici koji žele upisati ovaj program trebaju ga označiti kao 1. prioritet.
 

Naši programi

     Učenici se za zanimanja kuhar, konobar, frizer, instalater grijanja i klimatizacije i stolar upisuju po KLASIČNOM modelu prema kojem jedan dio praktične nastave pohađaju u školskim radionicama i praktikumima, a drugi dio kod obrtnika. Stoga svaki učenik mora sklopiti ugovor o praktičnoj nastavi s obrtom ili trgovačkim društvom, ali obrt ili trgovačko društvo ne mora imati licencu.

     Klikom na fotografije pogledajte promidžbene video materijale obrazovnih programa i Učeničkog doma naše škole.

           
                  

 

preskoči na navigaciju