preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login
Obrazovni programi

Društvene mreže

Kako oporaviti izbrisane poruke s Instagrama | Androidsis

Vijesti iz Doma

         O UČENIČKOM DOMU

               VIJESTI IZ DOMA

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 386157
Ovaj mjesec: 4181
Danas: 199
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
STRUČNO USAVRŠAVANJE NAŠIH NASTAVNICA U INOZEMSTVU
Autor: Margareta Miloš, 16. 4. 2024.

Kolegica Nataša Štandar, nastavnica Hrvatskog i Njemačkog jezika u našoj školi, sudjelovala je na stručnom usavršavanju u Wiesnecku kod Freiburga (SR Njemačka) od 10. do 16. prosinca 2023. Usavršavanje za 20 nastavnika Njemačkoga jezika iz Republike Hrvatske pod nazivom Methodik und Didaktik des Deutschunterrichts mit Projektarbeit „Nachhaltige Stadt und Region“ (Metodika i didaktika nastave Njemačkoga jezika s projektnim radom „Održivi razvoj grada i regije“) organizirali su hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i njemačka pokrajina Baden-Württemberg. Usavršavanje se održalo u Institutu za političke znanosti u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Tijekom šestodnevnog boravka sudjelovala je u hospitacijama u okviru kojih je boravila u različitim tipovima škola u pokrajini Baden-Württemberg (gimnazija, realna škola, privatna škola), a imala je priliku posjetiti i vijećnicu Europskoga parlamenta i grad Strasbourg.

Sudjelovanjem na predavanjima vrhunskih stručnjaka iz područja školstva, kazališnih pedagoga i metodičara koji su demonstrirali uporabu različitih medija u nastavi njemačkoga jezika profesorica Štandar stekla je vrijedno iskustvo kojim će unaprijediti nastavu stranoga jezika i neposredan rad s učenicima, a primjere dobre prakse u nastavi podijelit će s kolegama iz drugih škola.

Kolegica Suzana Batinić, nastavnica Fizike i Matematike u našoj školi, bila je jedna od trideset i dvoje nastavnika fizike iz cijele Hrvatske posjet koji su od 24. do 28. ožujka posjetili CERN, odnosno Europski laboratorij za fiziku čestica u Švicarskoj. Posjet je organizirao sam CERN, te FESB, IRB i zagrebački PMF. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost ovog programa i financiralo smještaj sudionika na CERN-u i prijevoz autobusom.

CERN je najveći znanstveni institut na svijetu za proučavanje elementarnih čestica i nuklearne fizike i jako dobro razumije važnost nastavnika fizike u osnovnim i srednjim školama te koliko je važno da svojim entuzijazmom potiču znatiželju i ohrabruju mlade za bavljenje istraživanjima, znanošću i inovacijama.

Zbog toga svake godine CERN-ov nastavnički program pohađa nekoliko tisuća nastavnika iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta. Program se sastoji od tri do četiri radna dana koja su ispunjena predavanjima iz fizike elementarnih čestica i astrofizike na materinjem jeziku nastavnika, sudjelovanjem u raznim zanimljivim eksperimentima, u pratnji vrhunskih svjetskih znanstvenika, i umrežavanju samih nastavnika. Ove godine predavači su bili prof. dr. sc. Vuko Brigljević s Instituta Rudjer Bošković, prof.dr.sc. Nikola Godinović s FESB-a u Splitu, prof. Planinić i doc. dr. sc. Toni Šćulac s PMF-a u Splitu. U organizaciji i posjetima sudjelovali su i CERN-ovi dr. Anja Kranjc Horvat, dr. Jeff Wiener i Milena Vujanović.

Detaljnije o posjetu možete pročitati u članku na poveznici:

https://www.universitas-portal.hr/nastavnici-fizike-posjetili-svicarski-cern/

Kolegica Batinić svoje će iskustvo implementirati u svoj svakodnevni rad, podijeliti ga s kolegama u školi, na Županijskom vijeću nastavnika fizike i na projektima koje svake školske godine osmišljava i provodi.

Fotografije pogledajte na školskom Facebooku: SŠ August Šenoa Garešnica


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju