preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login
QR code

Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 116907
Ovaj mjesec: 2062
Danas: 51
Vijesti iz Garešnice
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Turizam i ugostiteljstvo

ZANIMANJA: TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST , KUHAR , KONOBAR

               

                      VIDEO

      Jeste li znali?
  Turizam je najbolji izvozni proizvod Hrvatske i pruža najveće mogućnosti razvoju našeg gospodarstva.
  Za uspjeh u turizmu najvažniji su ljudi.
  Na portalu Moj posao polovica oglasa pripada kategoriji turizma, unatoč tomu i dalje je osjetan deficit zaposlenika.
  Najtraženiji su KUHARI i KONOBARI, slijede recepcionari i turistički vodiči. Konobari i kuhari kao rijetkost na tržištu rada imaju najveće šanse za pronalazak posla i primanja iznad hrvatskog prosjeka.
  Nedostaje i razno pomoćno osoblje, voditelji odjela (hrana, piće, bar, domaćice, gastro programi, ljudski resursi, wellness...), specijalisti u pojedinim područjima...
  Zato...
                 Postanite i VI karika uspješnosti u TURIZMU!
  Doprinesite izgradnji destinacije kvalitete i zadovoljstva gostiju!
  Prema Studiji o ekonomskim učincima ulaska Hrvatske u Europsku uniju, planirano je otvaranje novih hotela, promjena profila gostiju, produženje turističke sezone, OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA, povećanje prihoda od turizma.
  Prednosti Hrvatske: geostrateški položaj, očuvana priroda, raznolikost,  znamenitosti, gostoljubivost...

  Jedan od najvećih problema hrvatskog TURIZMA nedostatak je kvalitetnih kadrova.
Kako do kvalitetnih kadrova?

 

ZANIMANJE: KUHAR

  
  Trajanje obrazovanja: 3 godine - klasični obrt
  
KUHAR 
NASTAVNI PLAN
Redni br.  NASTAVNI PREDMET   Tjedni i godišnji broj nastavnih sati
  1. razred   2. razred     3. razred
A.  ZAJEDNIČKI OPĆEOBRAZOVNI DIO  Tjedno Godišnje Tjedno Godišnje Tjedno Godišnje
1.  Hrvatski jezik  105 105 96
2.  Povijest  70 - -
3.  Politika i gospodarstvo  - - - 2 64
4.  Tjelesna i zdravstvena kultura 2 70 2 70 2 64
5.  Vjeronauk / Etika 35 35 32
UKUPNO SATI A. 8 280 6 210 8         256
B.  STRUČNO-TEORIJSKI DIO   
B1. STRUKOVNO-TEORIJSKI PREDMETI  
6. I. strani jezik 2 70 2 70 2 64
7. II. strani jezik 2 70 2 70 2 64
8.  Gospodarska matematika  70 2 70 2 64
9.  Računalstvo 70 1 35 - -
10.  Povijest hrvatske kulturne baštine - - 2 64
11. Biologija s higijenom i ekologijom 1 35 2 70 - -
12. Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća - - 2 70 2 64
13.  Osnove turizma 2 70 - - -
14.  Poznavanje robe i prehrana 2 70 2 70 2 64
15.  Ugostiteljsko posluživanje - 2 70 - -
16.  Kuharstvo 7 245 7 245 8 256
UKUPNO SATI B1. 20 700 22 770 20 640
B2. PRAKTIČNA NASTAVA  
17.  Praktična nastava 8 280 8 280 8 280
UKUPNO SATI B1 + B2 28 980 30 1050 28 1088
SVEUKUPNO SATI  A + B 72 2520 72 2520 72        2688
STRUČNA PRAKSA   182   182  

 

 

 

 

ZANIMANJE: KONOBAR

Trajanje obrazovanja: 3 godine - klasični obrt
KONOBAR
NASTAVNI PLAN
Redni br.  NASTAVNI PREDMET    Tjedni i godišnji broj nastavnih sati
  1. razred   2. razred   3. razred
I.  OPĆEOBRAZOVNI DIO  Tjedno Godišnje Tjedno Godišnje Tjedno    Godišnje
1.  Hrvatski jezik  105 105 3       96
3.  Povijest  70 - -
4.  Politika i gospodarstvo  - - - 2 64
5.  Tjelesna i zdravstvena kultura 2 70 2 70 2 64
6.  Vjeronauk / Etika 35 35 32
UKUPNO SATI A. 8 280 6 210 8 256
B.  POSEBNI STRUČNI DIO   
B1. STRUKOVNO-TEORIJSKI PREDMETI  
7.  I. strani jezik 3 105 3 105 3 96
8.  II. strani jezik  70 70 3 96
9.  Gospodarska matematika 70 70 2 64
10.  Računalstvo 2 70 1 35 - -
11.  Povijest hrvatske kulturne baštine - - - 2 64
12.  Biologija s higijenom i ekologijom 2 70 - - -
13.  Poslovna psihologija i komunikacija - 2 70 - -
14.  Osnove turizma 2 70 - - -
15.  Turistička geografija Hrvatske - 2 70 - -
16.  Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća - - 2 70 2 64
17.  Marketing u turizmu - - - - 1 32
18. Kuharstvo - - 2 70 -
19. Ugostiteljsko posluživanje 5 175 5 175 6 192
20. Poznavanje robe i prehrana 70 1 35 1 32
UKUPNO SATI B1. 20 700 22 770 20 640
B2. PRAKTIČNA NASTAVA  
21. Praktična nastava 8 280 8 280 8 448
UKUPNO SATI B2. 8 280 8 280 8 448
UKUPNO SATI B1 + B2 28 980 30 1050 28 1088
SVEUKUPNO SATI  A + B 36 1260 36 1260 36 1344
STRUČNA PRAKSA   182   182    

 

   Na kraju srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje KUHAR i za zanimanje KONOBAR učenik dobiva svjedodžbu o završnom radu.

  Praktična nastava u školi odvija se u novouređenim praktikumima - kuhinji i restoranu.
Srednja škola ''August Šenoa'' Garešnica obrazuje učenike za deficitarna zanimanja TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST, KUHAR, KONOBAR i pruža smještaj u Učeničkom domu.

 

 

 

ZANIMANJE: TURISTIČKO HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST

TRAJANJE OBRAZOVANJA: 4 godine
  Upisom u program TURISTIČKO-HOTELIJERSKIH KOMERCIJALISTA ostvaruje se pretpostavka za niz mogućnosti: zapošljavanje, usavršavanje i obrazovanje za nova zanimanja - voditelji hrane i pića, bara, wellnessa, gastro programa, ljudskih resursa...
Polaganjem državne mature učenici mogu nastaviti školovanje na željenim fakultetima.
TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST
NASTAVNI PLAN
Redni br. NASTAVNI PREDMET   Tjedni broj sati
1.r. 2.r. 3.r. 4.r.
I.  ZAJEDNIČKI DIO         
1.  Hrvatski jezik 
2.  Povijest 
3.  Politika i gospodarstvo 
4.  Tjelesna i zdravstvena kultura 
5.  Vjeronauk / Etika  1  1  1  1
II.  POSEBNI STRUČNI DIO         
6.  I. strani jezik 
7.  II. strani jezik 
8.  Gospodarska matematika 
9.  Računalstvo
10.  Poslovna psihologija s komunikacijom 
11.  Biologija s higijenom i ekologijom 
12.  Turistički zemljopis 
13.  Povijest hrvatske kulturne baštine 
14.  Gospodarsko pravo 
15.  Poslovno dopisivanje 
16.  Računovodstvo i kontrola 
17.  Statistika 
18.  Knjigovodstvo 
19.  Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu 
20.  Osnove turizma 
21.  Promet i putničke agencije 
22.  Marketing u turizmu 
23.  Recepcijsko poslovanje 
24.  Poznavanje robe i prehrana 
25.  Ugostiteljsko posluživanje 
26.  Kuharstvo (sa slastičarstvom) 
27.   Praktična nastava u ugostiteljskom objektu tijekom školske godine 
  Stručna praksa u ugostiteljskom objektu tijekom ljeta  182  182  182 
 Problem nedostatka kvalitetnih kadrova moguće je riješiti jedino obrazovanjem i dugoročnim poticajnim mjerama - stipendiranjem i cjeloživotnim obrazovanjem.
  Cilj je obrazovnog sustava stvaranje ljudskih resursa koji će teoretskim znanjem, praktičnim znanjem i vještinama biti konkurentni u Hrvatskoj i izvan granica.

 

preskoči na navigaciju