Teme završnog rada za šk. god. 2020./2021.
Statistika:
- Statistička obrada turističke sezone 2019. u Republici Hrvatskoj
- Utjecaj pandemije koronavirusa na turizam – statistički prikaz
Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu:
- Integracijski procesi u svjetskom ugostiteljstvu
- Veličina i struktura smještajnih kapaciteta u Republici Hrvatskoj
- Mjerila uspješnosti poslovanja ugostiteljskog poduzeća
Računovodstvo i kontrola:
- Analiza financijskih izvješća na primjeru hotelskog poduzeća po izboru
Recepcijsko poslovanje:
- Ustrojstvo i organizacija prijemnog odjela hotela
Promet i putničke agencije:
- Nastanak i razvoj putničkih agencija
- Crikvenica kao turistička destinacija
- Opatija kao turistička destinacija
- Odnos putničke agencije i njenih poslovnih partnera
- Posebni oblici prometa u turizmu
- Nacionalni park Plitvička jezera
Marketing u turizmu:
- Turističko tržište – turistička ponuda i potražnja
- SWOT analiza turizma Bjelovarsko-bilogorske županije
- Mobilne aplikacije u turizmu
- Marketing na društvenim mrežama
- Promocija u turizmu
Poslovna psihologija s komunikacijom:
- Kognitivni psihički procesi kao čimbenik rada
- Konativni psihički procesi kao čimbenik rada
- Djelotvorno komuniciranje sa gostima
- Osnove komuniciranja
- Činitelji uspješnog rada
Hrvatska kulturna baština:
- Michelangelo minijature – Julije Klović
- Schiavoni hrvatski kipari talijanske škole
- Naivna umjetnost kao hrvatski turistički proizvod
- Prezentacija kulturnog turizma regije Hrvatske po izboru
Kuharstvo sa slastičarstvom:
- Riblja jela Slavonije i Baranje
- Brodet/brudet
- Poljički soparnik
- Autohtone hrvatske pogače
- Jela s tartufima
- Talijanska kuhinja
- Orijentalna kuhinja
- Dalmatinske i Istarske slastice
- Žgvacet od boškarina s istarskim fužima
- Dalmatinska pašticada
- Hladna predjela od slavonskih suhomesnatih proizvoda
- Lisnato tijesto
- Desertna jela sa sirom
- Hrvatske tradicionalne torte
Ugostiteljsko posluživanje:
- Priprema i posluživanje toplih napitaka
- Barske mješavine, vrste i podjela
- Flambiranje slatkog jela za dvije osobe. Izrada recepture i opis rada
- Opis i demonstracija posluživanja kvalitetnih bijelih vina
- Opis i demonstracija posluživanja kvalitetnih crnih vina
- Banket – maturalna zabava
- Organizacija svečanog toplo-hladnog buffeta
- Etape procesa posluživanja
- Klasični načini posluživanja
- Likeri i njihovo posluživanje
- Posluživanje pjenušavih vina
- Inventar i oprema ugostiteljskih poslovnih jedinica
- Sredstva ponude hrane i pića
- Organizacija rada i posluživanje u baru
Turistička geografija:
1. Utjecaj epidemije korona virusa na turizam Hrvatske
2. Potencijali za razvoj adrenalinskog turizma u Hrvatskoj
3. Potencijali za razvoj ekoturizma u Hrvatskoj