preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login

QR code

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 186758
Ovaj mjesec: 2118
Danas: 4
Politika privatnosti - zaštita podataka

SREDNJA ŠKOLA „AUGUST ŠENOA“ GAREŠNICA

GAREŠNICA

 

POLITIKA PRIVATNOSTI - ZAŠTITA PODATAKA


Uvod
Škola je javna ustanova koja obavlja djelatnost odgoja i obrazovanja u srednjoj školi sukladno Rješenju Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i prema osnivačkom aktu Osnivača Škole.
Statutom Škole određeno je da Škola obavlja djelatnost srednjeg odgoja i obrazovanja kao javna služba, na temelju nacionalnog kurikuluma, nastavnog plana i programa te školskog kurikuluma, sukladno zakonima i pripadajućim pravilnicima.
Na osnovi javnih ovlasti Škola obavlja sljedeće poslove:
•    upise u školu i ispisi iz škole s vođenjem odgovarajuće evidencije i dokumentacije,
•    organizaciju i izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada s učenicima te vođenje odgovarajuće evidencije,

  • organiziranje  odgojno-obrazovnog rada, smještaja, prehrane, kulturnih i drugih aktivnosti učenika u Učeničkom domu,

•    vrednovanje i ocjenjivanje učenika te vođenje evidencije o tome kao i o učeničkim postignućima,
•    poduzimanje pedagoških mjera i vođenje evidencije o njima sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
•    organizaciju predmetnih i razrednih ispita i vođenje evidencije o njima,
•    izdavanje javnih isprava i drugih potvrda,
•    upisivanje podataka o odgojno-obrazovnom radu u e-Maticu – zajednički elektronički upisnik ustanova.


Zaštita podataka
Škola prikuplja i obrađuje osobne podatke na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ i svim Smjernicama Radne skupine, Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN, br. 42/2018 od 3. svibnja 2018.), a sve u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (NN, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 126/12., 94/13., 125/14., 07/17. i 68/18.)
Pri tome:
1.    Škola, poštujući ranije navedene zakonske okvire, određuje svrhe i sredstva obrade osobnih podataka čime u pravilu djeluje kao voditelj obrade.
2.    Kada se obrada provodi u ime Škole, koristi se jedino izvršitelj obrade koji u dovoljnoj mjeri jamči provedbu odgovarajućih tehničkih i organizacijskih mjera na način da je obrada u skladu sa zahtjevima iz Uredbe i da se njome osigurava zaštita prava ispitanika.
3.    Prilikom prikupljanja osobnih podataka koje Škola obrađuje u ime voditelja obrade, Škola djeluje kao izvršitelj obrade poštujući ugovor ili neki drugi pravni akt koji navodi predmet i trajanje obrade, prirodu i svrhu obrade, vrstu osobnih podataka i kategoriju ispitanika te obveze i prava voditelja obrade.

 


Kategorije osobnih podataka učenika koje škola obrađuje

Popis kategorija osobnih podataka
Ovaj popis nije potpun, postojeće kategorije osobnih podataka učenika koje škola obrađuje dostupne su u tajništvu škole na zahtjev.
a)    osobni i kontaktni podaci (poput imena, foto audio ili video snimke, jedinstvene oznake učenika, podaci za kontakt i adresa)
b)    osobne karakteristike (poput etničke pripadnosti, jezika, prava na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza)
c)    sigurnosne informacije (poput sudskih odredbi i profesionalnih zaduženja)
d)    posebne obrazovne potrebe (uključujući same potrebe i njihovu kategorizaciju)
e)    medicinsko administrativni podaci (poput podataka o liječenju, zdravlju djeteta, podaci o potpunom ili djelomičnom oslobađanju nastave TZK na osnovi medicinske dokumentacije, ortodontski podaci, alergije, zahtjevi za lijekovima i dijetalnoj prehrani)
f)    prisustvovanje (poput evidencije prisustva nastavi, broju izostanaka, razlozima izostanka i pohađanju prijašnjih ili paralelnih škola)
g)    putovanja i aktivnosti u skladu sa Školskim i strukovnim kurikulumom (poput jednodnevne ili višednevne izvanučioničke nastave)
h)    procjena i postignuti uspjeh (poput mišljenja stručnog osoblja, rezultata na ispitima)
i)    podaci o ponašanju (poput pedagoških mjera, mišljenja i bilješki stručne službe)
 

  • Zašto prikupljamo i koristimo osobne podatke učenika
    Popis svrha obrade
    Ovaj popis nije potpun, postojeće svrhe u koje škola obrađuje osobne podatke učenika dostupne su u tajništvu škole na zahtjev .
    Osobne podatke učenika prikupljamo i koristimo u slijedeće svrhe:
    a)    kako bi omogućili obrazovanje učenika
    b)    kako bi ispunili prihvaćeni Školski i strukovni kurikulum i Godišnji plan i program rada škole
    c)    Kako bi omogućili  odgojno-obrazovni  rad, smještaj, prehranu, kulturne i druge aktivnosti učenika u Učeničkom domu,

      d)  ako bi pratili i izvještavali o postignutim rezultatima učenika
      e)    kako bi osigurali skrb i pružili prikladan odgoj
      f)    kako bi procijenili kvalitetu našeg rada
      g)    kako bi osigurali zaštitu i sigurnost djece (alergije na hranu ili kontakt podaci u hitnim    slučajevima)
      h)    kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve koje pred nas stavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja
 

Pravna osnova po kojoj prikupljamo i obrađujemo osobne podatke učenika
Sukladno općoj uredbi o zaštiti podataka, pravne osnove na kojima se zasniva zakonitost obrade osobnih podataka učenika su slijedeće:
1.    za svrhe (a), (b), (c), (d), (e)i (f)  sukladno pravnoj osnovi u “javnom interesu” (Članak 6.1.e): prikupljanje i obrada osobnih podataka učenika nužna je kako bi škola ispunila svoju javnu zadaću kao obrazovna i odgojna javna ustanova prema Statutu škole provođenjem prihvaćenog Školskog i strukovnog kurikuluma i Godišnjeg plana i programa rada škole.
2.    za svrhu (g) sukladno pravnoj osnovi “zaštite ključnih interesa” (Članak 6.1.d): kako bi osigurala sigurnost djece (alergija na hranu ili zdravstveno stanje)
3.    za svrhu (h) sukladno pravnoj osnovi “pravnih obveza” škole (Članak 6.1.c): kako bi prikupila, obradila i dostavila podatke sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 68/2018 i ostalim zakonskim i pod zakonskim aktima
4.    dodatno, što se tiče prikupljanja i obrade posebnih kategorija osobnih podataka: uvjeti a, b, c i d iz Članka 9. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Prikupljanje osobnih podataka učenika
Osobne podatke učenika inicijalno prikupljamo putem upitnika početkom školske godine. Dodatno, ukoliko učenik dolazi iz druge škole, moguće je da podatke dobijemo od te škole elektroničkim putem na zaštićeni način.
Tijekom realizacije pojedinih projekata, programa ili aktivnosti koje su prihvaćene u Školskom i strukovnom kurikulumu i Godišnjem planu i programu škole, ovlaštene osobe poput predmetnih nastavnika, stručnih suradnika ili drugih od škole odobrenih i provjerenih osoba, prikupljaju osobne podatke učenika. Oblici osobnih podataka koji se pri tom prikupljaju mogu uključivati pisane, likovne ili neke druge radove učenika, rezultate natjecanja, audio, foto i video snimke.
Podaci o učenicima neophodni su za provođenje aktivnosti koje provodi škola. Dok je većina osobnih podataka učenika koje prikupljamo u pojedine svrhe obavezna kako je to obrazloženo u pravnoj osnovi, neki od njih traženi su na dobrovoljnoj osnovi. Kako bi se uskladili s Općom uredbom o zaštiti podataka, prilikom prikupljanja osobnih podataka obavijestit ćemo vas je li to obavezno ili imate mogućnost izbora.

Pohrana osobnih podataka učenika
Osobne podatke učenika pohranjujemo na siguran način u vremenskom periodu određenom politikom čuvanja podataka pri tome primjenjujući odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere.

Kome Škola prenosi osobne podatke učenika
•    Ministarstvu znanosti i obrazovanja
•    Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (Osnivaču)
•    Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske  županije – Službi za školsku medicinu
•    ugovornim javnim prijevoznicima (međumjesni javni prijevoz učenika)
•    drugoj školi u koju učenik prelazi
•    domaćinima (organizatorima) natjecanja učenika

•     Zavodu za zdravstveno osiguranje (osiguranje učenika od ozljede na radu na praktičnoj nastavi)

•     Centru za socijalnu skrb (u slučaju provedbe mjere nadzora na učenikom)

 

Zašto prenosimo osobne podatke učenika
•    sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te pratećim podzakonskim aktima
•    sukladno godišnjoj Odluci Vlade RH za ostvarivanje prava na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza učenika

 

Upiti o privatnosti
Sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka Škola osigurava roditeljima i učenicima uz ostala prava i pravo na pristup osobnim podacima koje o njima prikuplja i obrađuje. Zahtjev za pristup vašim osobnim podacima ili zapisima o vašem djetetu možete podnijeti u tajništvu škole ili prema Službeniku za zaštitu podataka.
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica o načinu kako prikupljamo ili koristimo vaše osobne podatke, trebate odmah postaviti upit nama ili direktno prema AZOP-u na poštansku adresu AZOP, Martićeva ulica 14 HR 10 000 Zagreb, ili elektroničku adresu azop@azop.hr.

Opširnije o Općoj uredbi  o zaštiti podataka na www.azop.hr
 

 

 

preskoči na navigaciju