preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login

QR code

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 186758
Ovaj mjesec: 2118
Danas: 4
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROJEKT ZELENI OTOK
Autor: Margareta Miloš, 13. 12. 2017.

     Razmišljajući „zeleno“ proteklih školskih godina smo proveli sljedeće aktivnosti: pokrenut je školski projekt „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost“, započeli smo skupljati i razvrstavati otpad u „Reciklažnom kutku“ s kontejnerima za odvajanje otpada u prostoru između školske stolarske i instalaterske radionice pod motom „Otpad nije smeće, nego vrijedna sirovina!“. Postavljene su kartonske kutije za stari papir u svim učionicama te radnim prostorima škole i Učeničkog doma.

     Ove školske godine idemo korak dalje. Na sva tri kata školske zgrade postavljeni su zeleni otoci. Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, provedena je edukacija učenika o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada te recikliranju na satovima razrednika u svim razrednim odjelima naše škole.

Detaljnije informacije pročitajte pod OPŠIRNIJE, a fotografije pogledajte na školskom Facebooku: SŠ August Šenoa Garešnica


     Nositelji projekta su profesorica Martina Lebinac Božo koja je s grupom zainteresiranih učenika iz II. razreda opće gimnazije i III. razreda prodavača osmislila i provela prezentaciju projekta, zatim profesor Goran Krušić koji je sa svojim vrijednim stolarima izradio drvene kutije za prikupljanje ambalaže te profesor Darko Kovačević koji je koordinator projekta.

     Prikupljeni i odvojeni otpad, papir i plastične boce, prodat će se tvrtkama koji se bave zbrinjavanjem otpada, a ostvarena financijska sredstva utrošit će se za aktivnosti vezane za zaštitu okoliša, prikupljanje i zbrinjavanje otpada ili za aktivnosti Učeničke zadruge Kesten.

     Prikupljeni plastični čepovi donirat će se za humanitarnu akciju pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koju je još 2013. godine pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL). Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, sa sjedištem u Čakovcu, djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti.

     Cilj svih naših ekoloških nastojanja je kontinuirano razvijati kod učenika svijest i pravilne stavove o potrebi odgovornog odnosa prema okolišu te ih kroz ovaj projekt poticati na pravilno odvajanje i odlaganje pojedinih vrsta otpada - papira, plastičnih boca, plastičnih čepova i starih baterija.

     Svim ovim aktivnostima Škola želi potaknuti učenike da postanu aktivni čimbenici održivog razvoja te preuzmu odgovornost za očuvanje okoliša u kojem žive, jer se promjene i djelovanje na osobnoj i lokalnoj razini u konačnici odražavaju i na globalnoj razini te tako svatko od nas može doprinijeti  zaštiti Planeta od daljnjeg onečišćenja.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju