preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login
Obrazovni programi

Društvene mreže

Kako oporaviti izbrisane poruke s Instagrama | Androidsis

Vijesti iz Doma

         O UČENIČKOM DOMU

               VIJESTI IZ DOMA

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 386122
Ovaj mjesec: 4146
Danas: 164
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Autor: Margareta Miloš, 15. 3. 2024.

Ove godine obilježavanje Dana hrvatskoga jezika u znaku je donošenja novog Zakona o hrvatskom jeziku koji je 26. siječnja 2024. donio Hrvatski sabor i koji je izazvao puno prijepora i rasprava mahom onih koji o jeziku znaju malo ili ništa. Pa se zato, dok obilježavamo Dane hrvatskog jezika – od 11. do 17. ožujka – prisjećamo početaka ove manifestacije. Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika po nadnevcima deklaracijskih zbivanja: 13. ožujka Deklaracija je prihvaćena, do 15. ožujka potpisale su je sve relevantne udruge i ustanove, 17. ožujka 1967. godine objavljena je u Telegramu.

Na 30. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1997. godine, donesena je saborska odluka o proglašenju Spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika kako bi se istaknula važnost očuvanja materinskog jezika, svih njegovih narječja i dijalekata i kako bi se za buduće naraštaje sačuvalo bogatstvo hrvatske jezične baštine – „lijepog i drevnog jezika Hrvata“ – kako je davno rekao Vladimir Nazor. I zato vas dragi učenici, kao i svake godine, podsjećamo da je jezik temelj hrvatskog identiteta i kulture, a trodioba na štokavsko, čakavsko i kajkavsko narječje, njegova posebnost. S Danima hrvatskoga jezika završava i obilježavanje Mjeseca hrvatskog jezika. Brinite se i dalje o jeziku i čuvajte ga kao jednu od najvažnijih sastavnica hrvatske opstojnosti.

Kako bismo vam olakšali rješavanje mogućih jezičnih pitanja ili dvojbi, upućujemo vas na novosti koje je za sve nas pripremio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje:

  1. Institut je objavio novu aplikaciju za pametne telefone Bolje je hrvatski, koju možete preuzeti na adresi: https://itunes.apple.com/us/app/bolje-hr/id1462578787 . Bolje je hrvatski inačica je istoimenih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (bolje.hr) za pametne telefone. Uključuje gotovo 250 lako pretraživih savjeta – prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskome jeziku (attachment, chatroom, outsourcing, download itd.). Aplikacija Bolje je hrvatski omogućuje pregled svih savjeta te njihovu pretragu po riječima koje se u njima nalaze. Prikaz pojedinoga savjeta potpuno je prilagođen pametnomu telefonu te pruža jedinstveno iskustvo u rješavanju jezičnih nedoumica.
  2. 555+ jezičnih savjeta – prvi hrvatski jezični savjetnik kao aplikacija za pametne telefone! Preuzmite novu aplikaciju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje „555+ jezičnih savjeta" za platforme iOS (https://apps.apple.com/hr/app/555-savjeta/id1454529718) i Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ihjj.savjetnik&pli=1). Pregledajte više od 555 jezičnih savjeta, označite svoje omiljene savjete i zatražite jezični savjet od Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a sve to putem mobilne aplikacije.
  3. Portal Hrvatski u školi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, učiteljima razredne nastave, nastavnicima, profesorima i roditeljima, ali i svima koje zanimaju praktični zadatci i sadržaji povezani s poučavanjem hrvatskoga jezika u školi. Namijenjen je unapređenju i provjeri stečenih znanja o školskome rukopisu, pravopisu, gramatičkim sadržajima te temama koje se odnose na izvođenje nastave iz predmeta Hrvatski jezik, a možete ga pronaći na adresi: http://hrvatski.hr/

Čuvajmo zajedno naš lijepi hrvatski jezik i neprocjenjivo jezično blago kojim obiluje!


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
NOVI PROGRAM

NOVI PROGRAM

ZANIMANJE

GRAFIČKI TEHNIČAR

 

Srednje obrazovanje za grafičkog tehničara traje 4 godine.

 

  • Osiguran smještaj u  Učeničkom domu
  • Osigurana praktična nastava u tvrtki Bakrotisak d.d.
  • Mogućnost nastavka školovanja uz stipendiranje najboljih učenika

Iskoristite mogućnost kvalitetnog smještaja u Učeničkom domu i prednosti koje pruža mali grad: blizina škole, Učeničkog doma i mjesta obavljanja praktične nastave.

Prijave za program grafičkog tehničara su otvorene u aplikaciji Upisi.hr do 10. srpnja u 12.00 sati. Svi učenici koji žele upisati ovaj program trebaju ga označiti kao 1. prioritet.
 

Naši programi

     Učenici se za zanimanja kuhar, konobar, frizer, instalater grijanja i klimatizacije i stolar upisuju po KLASIČNOM modelu prema kojem jedan dio praktične nastave pohađaju u školskim radionicama i praktikumima, a drugi dio kod obrtnika. Stoga svaki učenik mora sklopiti ugovor o praktičnoj nastavi s obrtom ili trgovačkim društvom, ali obrt ili trgovačko društvo ne mora imati licencu.

     Klikom na fotografije pogledajte promidžbene video materijale obrazovnih programa i Učeničkog doma naše škole.

           
                  

 

preskoči na navigaciju